uudised header 1130x300

Eesti keeles rus eng

Eesti Toidumess - Sööma! ja Eesti Automess - Sõidame! toimumise aeg ja koht

Reede ja laupäev, 3.-4. mai 2019, Tallinna Lauluväljak, kell 11-20, sissepääs tasuta

Esitleja

Messi esitleja

Suurtoetaja

Uudised & teated

Avalikustati Eesti Toidumess - Sööma!

Aasta pärast aset leidvast toiduvaldkonna suursündmusest nimega Eesti Toidumess - Sööma! saab riigi silmapaistvaim kulinaarne atraktsioon, mille sarnast Eestis ja ka naaberriikides seni nähtud ei ole, lubab messi peakorraldaja Angelica Udeküll.

Täna, 24. märtsil Lauluväljakul toimunud kulinaarsete etteastetega meeleolukal esitlusel tõid messi korraldajad uudse toidusündmuse idee ja ülesehituse esmakordselt avalikkuse ette.

Selgus, et 5.-6.mail 2017. aastal Tallinna Lauluväljakul esimest korda toimuv mess hõlmab endas 500 eksponenti, 70 000 ruutmeetrit messiala ja kahe päeva peale kokku kuni 100 000 külastajat. Tegemist on nii erialainimestele mõeldud kui koguperesündmusega, mis koondab toiduvaldkonnas tegutsevad ettevõtted, organisatsioonid ja arvamusliidrid, toidualased tegevused ja teadmiste vahetuse ning kultuuriprogrammi üheks terviklikuks kahepäevaseks toidukultuurisündmuseks, mille sarnast Eestis varem korraldatud ei ole. Eesti Toidumess - Sööma! toimub alates 2017. aasta maikuust igal aastal mai esimesel nädalavahetusel Tallinna Lauluväljakul, sissepääs on kõigile tasuta.

Messi peakorraldaja ja Eesti Kulinaaria Insituudi akadeemiku Angelica Udekülli sõnul on Eesti Toidumessi missiooniks anda Eesti rahvale ja külalistele ülevaade Eesti inimeste toidulaua hetkeseisust ja arengutest. “Riigi suurima kulinaarse atraktsioonina on Eesti Toidumess huviväärsus nii meile kui ka väliskülalistele. See on suurepärane võimalus näidata maailmale kõike head ja paremat, mida Eestis toota ja toiduga teha osatakse,” sõnas Udeküll.

Sobiva näitena eestlaste oskuse kohta toitu inspireerival viisil pakkuda tõi ta välja esitlusel ilumeelt ja kõhtu täitnud suupisted ja joogid, milleks olid gastronoomiline sibulapeenar MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköögilt, Angelica enda poolt valmistatud maitsed Läänemaa rannametsadest ehk ürtidega marineeritud põdra välisfilee vaarikase põdrasambla ja pohlatolmuga, BioMari ökolimonaad ja Jäämari käsitöö pulgajäätised.

Esitlusel avalikustasid Angelica Udeküll ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov pidulikult Eesti Toidumessi kodulehe www.toidumess.ee, kus on aasta pärast toimuva sündmuse kohta asjakohane teave eksponentidele ja külastajatele juba olemas.

Dimitri Demjanov ja Eesti Messide arendusjuht Auris Rätsep allkirjastasid kohapeal koostöölepingu, mille kohaselt tehakse koostööd Bocuse d’Or Eesti kandidaadi valikvõistluse korraldamiseks igal teisel toimumisaastal Eesti Toidumessi olulise teemaosana.

Eesti Toidumessi esitlusel võtsid lisaks peakorraldajatele Angelica Udeküllile ja Auris Rätsepale sõna ka Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus, Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov ja Tallinna Lauluväljaku juhataja Riho Rõõmus.

Esitlusel osalejatele avanes võimalus kuulata kolmes keeles Eesti Toidumessi audiosignatuuri, mille autoriks on tuntud helilooja ja muusik Heini Vaikmaa, kes külalisi ka isiklikult tervitas.

Eesti Toidumessi korraldamist on teiste seas tervitanud ka EAS Turismiarenduskeskus ja Tallinna Linnavalitsus.

Vaata esitluse pildigaleriid siit.