uudised header 1130x300

Eesti keeles rus fin eng

Eesti Toidumess - Sööma! toimumise aeg ja koht

Reede ja laupäev, 5.-6. mai 2017, Tallinna Lauluväljak, kell 11-18, sissepääs tasuta

Esitleja

Messi esitleja

Suurtoetaja

Uudised & teated

Uued võimalused, materjalid ja säilitusviisid toiduainete säilitamisel


L&L Nordic esineb messi A.Le Coq laval laupäeval 6. mail kell 15.00.

Inimeste teadlikkus toidusäilivusest ja säilitamisest on muutunud palju teadlikumaks. Samuti on kasvanud teadlikkus materjalide osas millest säilitusanum on valmistatud. Eriti pööravad sellele tähelepanu noored emad, sest noor organism, mille loomulik kaitse pole veel välja kujunenud (alla 3 eluaasta), on mürkide suhtes eriti haavatav, jättes kehale pikajalise kahjustuse. Moes on ka tervislikud eluviisid ja raiskamisest hoidumine. Valmistatakse ise värsketest toorainetest toidulaud, ei visata nii kergekäeliselt toitu ära, vaid võetakse järgmiseks päeva kaasa tööle, kooli jne. Sellest tuleneval otsivad inimesed paremaid ja efektiivsemaid säilitamise ja pakendamise viise.  Palju pööratakse tähelepanu ka kaalule, seega paljud moodsad toitumiskavad näevad ette, et teeksid ise süüa kaasa, et olla teadlik mis sinna on sisse pandud. Kuna aega kokkamiseks ei pruugi olla igapäevaselt, siis on ette toidukordi valmistades äärmiselt oluline toidukarbi kvaliteet.

Mida tähele panna kui ostad säilituskarpi?

Tarbija kasutab säilituskarpe eelkõige mugavuse pärast nii toidu soojendamiseks kui säilitamiseks sügavkülmikus. Säilituskarpe tehakse nii boorsilikaatklaasist, keraamikast kui ka plastist. Saadaval  on 100% õhu- ja vedelikukindlad karbid tänu tihenditele, see tagab toidule värskuse ning lekke turvalisuse transportimisel. Näiteks liha, kala ja kana peaks säilitama ainult hermeetilistes karpides, kuna õhuga kokkupuutudes hakkavad need toiduained kiirelt toiteväärtust kaotama ning riknema. Paljusid säilituskarpe disainides on mõeldud praktilisusele – neid saab paigutada üksteise sisse või peale, mis võimaldab kasutada panipaiku organiseeritumalt ja kokkuhoidlikumalt.

Miks murduvad osadel säilituskarpidel kinnitused ning miks need üldse olulised on?

Tavaliselt on kinnitused sinna külge liimitud, kuid sellised kinnitused on kerged katki minema. Poes tuleks vaadata, et säilituskarbil oleksid karp ja kinnitused ühe tükina, selliste karpide eluiga on oluliselt pikem. Samuti võib paljusid säilituskarpe kasutada nii mikrolaineahjus, sügavkülmikus kui ka nõudepesumasinas, kuid tuleks olla kindel, et karp oleks tehtud polüpropüleenist. Tihti on karpide probleemiks, et peale nõudepesumasinas pesemist ei kinnitu enam kaaned karpidele, see on esimene märk odavast plastikust. Materjalivalik säilituskarbi ostmisel on väga oluline, head karbid on tehtud polüpropüleenist, tritaanist, boorsilikaatklaasist, sest need ained on bisfenool A, plii ja muude inimorganismile kahjulike ainete vabad.

Kui kaua säilib toit sügavkülmikus?

Enamasti säilitatakse päris paljusid toite sügavkülmas – marju, seeni ja muud. Kuid ka külmutatud tooted kipuvad riknema ja kaotavad oma toiteväärtust. Kõige kiiremini riknevad hakkliha ja kala – nende säilivusaeg sügavkülmas on 1-2 kuud. Samuti tuleks jälgida marju ja köögivilju, sest nende säilivusaeg on 10-12 kuud. Tavalisi kilekotte või tundmatust materjalist säilituskarpe ei tohiks sügavkülmutamiseks kasutada, just kiletotid on ohtlikud kuna nende eesmärk juba algselt ei ole säilitamine ning  enamasti sisaldavad Bisfenool A’d (tegelikult on bisfenoole palju erinevaid kui kõige tuntum nendest on BPA). Bisfenool A (BPA) on koduses majapidamises üks levinenumaid kemikaale, mida leidub nii  säilitamiseks mõeldud plastkarpides kui ka veepudelites ja konservikarpides. BPA-ga läbi viidud loomkatsed kinnitasid aine seotust rinna- ja eesnäärmevähiga, varajase puberteediga, hormonaalse tasakaalutusega, muutustega aju struktuuris, südamehaiguste- ja diabeediga. Bisfenool A kuulub bisfenoolide “perekonda” ja kahjuks on kõik bisfenoolid inimese organismile kahjulikud. Õnneks on järjest rohkem säilituskarpe, mis on bisfenoolide vabad.

Uudne materjal on boorsilikaatklaas, mis on ideaalne neile, kellele plastnõud on täiesti vastumeelsed. Boorsilikaatklaasist nõud on väga kvaliteetsed ja need peavad vastu ka äärmuslikel temperatuuridel (-100 °C kuni + 400 °C). See teeb nõude kasutamise eriti mugavaks, sest klaasanumaid võib asetada külmkapist otse ahju või mikrolaineahju. Kena välimus lubab kasutada neid ka serveerimisnõudena. Teiste klaasist nõudega, mis ei ole valmistatud boorsilikaatklaast, tuleks olla ettevaatlik, kuna need ei talu kiireid temperatuurimuutusi ja võivad halvemal juhul ka plahvatada.

Kui hea on toitu säilitada fooliumis?

Võimalusel võiks toidu säilitamist või kõrgel temperatuuril küpsetamist fooliumi sees vältida, et toidu sisse ei satuks ohtlikud alumiiniumiosakesed. Kuna foolium mähitakse küpsetamisel üsna tihedalt toidu ümber, võivad sealsed alumiiniumiosakesed toidu sisse üle kanduda. See on tõenäolisem just happeliste või teravamaitseliste toitude ning kõrgel temperatuuril küpsetamise puhul. Toidu säilitamine fooliumis jahedal temperatuuril on samuti normaalne, kuid seda ei tohiks teha väga pikalt. Vastasel juhul hakkavad alumiiniumiosakesed jällegi toidu sisse imbuma.
Tulge ja tutvuge toodetega ning saage infot meie boksist Eesti Toidumessil, asume A.Le Coq lava alas Täiskõhu tänaval!

Liis Tenno, L&L Nordic OÜ

www.locknlockshop.eu

Säilitamise pilt 2 copy.jpg

Säilitamise pilt 3 copy.jpg