Eesti Kelner

Eesti keeles rus eng

Esitleja

Messi esitleja

Suurtoetaja

Suurtoetaja

Eesti Kelner 2019

Eesti Kelner võistluse eesmärgiks on aidata kaasa Eesti restoranide ja kohvikute teenindustaseme tõusule, arendada ning populariseerida kelneri ja ettekandja kutseala, näidata võistlejate kutseoskusi, pakkuda osalejatele huvitavat võistluskogemust.

Võistluse korraldajad on Eesti Kelnerite Liit ja Eesti Messid. Alates 2019. aastast korraldatakse võistlus igal aastal maikuu esimesel nädalavahetusel Tallinna Lauluväljakul toimuval Eesti Toidumessil - Sööma! eesmärgiga pärjata parimatest parimad lisaks väärikatele auhindadele ka väljateenitud üleriigilise au ja kuulsusega.

Võistlused toimuvad laupäeval 4. mail Toidumeistrite laval:
13.30 - EKL esitleb: Eesti meistrivõistlused salvrätikute voltimises - Eesti Kelner 2019
15.00 - EKL esitleb: Eesti meistrivõistlused flambeerimises - Eesti Kelner 2019
16.30 - EKL ja Puls esitlevad: Eesti meistrivõistlused täpsusvalamises - Eesti Kelner 2019
18.00 - EKL esitleb: Eesti meistrivõistlused tordi serveerimises - Eesti Kelner 2019
Eesti Toidumessi - Sööma! ajakava (klikka).

Võistluse kohtunikkonna tööd juhatab: (täpsustamisel)
Võistlusel osalemise tasu: 25€
Võistlusel osalejate arv on piiratud!
Publikule on sissepääs tasuta. 
Võistlust juhatab Angelica Udeküll.

Eesti Kelner 2019 võistlusel osalemise tingimused (klikka, PDF)


Lisainfo ja registeerimine:

Krista Kalmus
Eesti Kelner võistluse korraldaja
eestikelner@toidumess.ee, 5665 4735
www.eestikelner.ee  

Võistluse korraldaja Kaimar Palm (pildil): "Hoiame kelneri ametit au sees! Julget osalemist"

kaimarpalm.jpg


Ajalugu

Aasta kelnerite väljaselgitamisel on pikk ajalugu. Nõukogude perioodil peeti konkursse perioodiliselt iga kahe aasta tagant kuni aastani 1985, mil algas suur alkoholivastane võitlus ja seoses sellega soikus ka huvi pidulike banketilauadade vastu. Eesti parimad kelnerid on esindanud nii individuaalselt kui võistkondlikult meie riiki üleliidulistel võistlustel, kus selgitati parim liiduvabariik. Sealt tuldi alati tagasi auhinnaliste kohtadega, sest meie kõrge teenindamistase oli tuntud üle Nõukogude Liidu. Kõik sai alguse Dmitri Demjanovi suurepärasest esinemisest, kes aitas hiljem pidevalt noori kelnereid ettevalmistada üleliidulisteks võistlusteks.

Kuuekümnendate aastate lõpus toimus meie vabariigis uue kelnerite põlvkonna esiletõus, kes nii igapäevatöös kui erinevatel kutsemeiterlikkuse võistlustel olid suured eeskujud oma kolleegidele: Kalev Amberg, Ants Pottmann, Mati Laur, Jaak Põldma, Enn Mitt, Erik Liim, Jüri Kalda, Jüri Lääne, Valdo Roomelt, Rein Noode, Valeri Fjodorov, Guido Kõss, Tõnu Vahtel, Ilmar Kungla, Raivo Pringi, Ando Lahi – kelledest hiljem said suurepärased baarmenid. Kõrgema teenindamiskultuuriga ettevõtted tol perioodil olid restoranid: Gloria, Kännu Kukk, Astoria, hotell Tallinn Jahisaal, hotell Viru, kohvik-varitee Tallinn.

Seitsmekümnendate aastate lõpus ja kaheksakümnendate aastate esimesel poolel andis suure panuse kelnerite koolitusse 15. Tehnikakool Tallinnas, mille lõpetajate hulgas olid Margus Teemant, Raimo Saaremets, Tiit Saarmann, Urmas Talme, Paavo Pals, Heino Ala, kes võitsid palju auhinnalisi kohti aasta parima kelneri võistlustel.