uudised header 1130x300

Eesti keeles rus eng

Eesti Toidumess - Sööma! ja Eesti Automess - Sõidame! toimumise aeg ja koht

Reede ja laupäev, 3.-4. mai 2019, Tallinna Lauluväljak, kell 11-20, sissepääs tasuta

Esitleja

Messi esitleja

Suurtoetaja

Suurtoetaja

Eesti Toidumess – Sööma! tegi taaskord toiduajalugu!

4.-5. mail Tallinna Lauluväljakul teist korda toimunud Eesti Toidumess – Sööma! jättis taaskord märgi Eesti toidu ajalukku kui suurim toiduvaldkonna sündmus, mida Eestis igal aastal korraldatakse. 70 000 ruutmeetril Lauluväljaku pinnal tutvustasid oma tooteid ja teenuseid 1500 toiduvaldkonna ettevõtlusega seotud inimest ning toiduhuvilisi messikülastajaid oli kahel päeval hinnanguliselt 75 000. Eesti Toidumess - Sööma! koondas kõik Eesti toiduvaldkonna tegijad - tootjad, tarbijad, müüjad, Horeca sektori, toiduvaldkonnaga seonduvad organisatsioonid ja arvamusliidrid.

Messi patrooni ja tippkoka Angelica Udekülli sõnul on Eesti Toidumess - Sööma! mastaapne toidupidu, mis ühendab kõiki toiduvaldkonna tegijaid ja tarbijaid. „Mess annab suurepärase ülevaate Eesti ja eestlaste tänase päeva toidulauast ja -valikutest ning taaskord saime kinnituse, et Eestis osatakse valmistada tipptasemel toitu ning pakkuda kõrge kvaliteediga teenuseid,“ lisas Udeküll.

Messil said kokku sajad toidusektoris tegutsevad ettevõtted ja tuhanded messikülastajad, Toiduliidu ja Eesti Põlliumajandus-Kaubanduskoja lavadel jagati toidualast infot ja lisaks tutvustasid oma kavasid nii juba tuntud kui uued artistid: Robin Koljak, Marek Sadam koos Tõnu Laikre ja Martin Trudnikoviga, Helin-Mari Arder ja Tiit Born, Hää om, Laura, Birgit, Hellad Velled, Sergei Maasin, Leningradi Armee Puhkpilliorkestri Trio, JJ-Street, Tantsugeen, Tsirkusestuudio Folie ja Noorte DJ kool.

Messi esimesel päeval toimus ka mahekonverents „Tegija kogemus – kuidas olla edukas maheturul“, mis keskendus mahetooraine väärindamisele ning kohaliku mahetoidu valiku- ja turustamisvõimaluste laiendamisele. Konverentsi kokkuvõte ja pildigalerii: www.mahekonverents.ee

Maxima Toidumeistrite laval toimusid Eesti Toidumeistrite Võistlused, mille eesmärgiks on leida rahva seast kõige andekamad ja osavamad toidumeistrid ning pärjata neid lisaks auhindadele ka väljateenitud üleriigilise au ja kuulsusega. Võistluse kohtunikkonna tööd juhatas Priit Toomits Eesti Peakokkade Ühendusest.
Sel aastal võisteldi kolmes võistluskategoorias: Laheotsa Eesti meistrivõistlused kartulikoorimises võitis Maris Kimberg. Maks&Moorits Eesti meistrivõistlused viilutamises võitis Keijo Tarkiainen. M.V.Wool Eesti meistrivõistlused kalafileerimises võitis Edgars Kubetskis. 

Lisaks toimusid Maxima Toidumeistrite laval mõlemal messipäeval suured degustatsioonid, mille tulemusena selgitati "Maxima Lemmikmuffin 2018" ja "Maxima Lemmik pastaroog 2018".

Santa Maria Eesti meistrivõistlustel maitseainete tundmises said osalejad pimehindamisel 20 maitseaine seast õiged nimetused ära arvata. 170 maitsja seas oli õigesti vastanuid 15, auhinna pälvis Ott Ojanurme. 

Eesti Toidumess - Sööma! raames selgitati välja ka Eesti Snäkimeister 2018. Üleriigiline toitumiskampaania „Snäkikool“ raames, mis suunas kuu aja jooksul lapsi tervislike toiduvalikuteni võitjaks osutus Eliise SIimann Tallinna Südalinna koolist. Kampaania hõlmas koole üle Eesti, kus käidi loenguid pidamas ning mille raames pandi laste teadmised proovile Kahoot teadmistepõhises mängus. Reedel Toidumessi EPKK laval toimunud poolfinaalist selgitati välja 11 finalisti, kes päev hiljem superfinaalis omavahel mõõtu võtsid. Võistlus oli tasavägine kuni lõpuni ning võit tuli vaid 0,5 punktiga. “Meil on siiralt hea meel, et lapsed olid Snäkikoolist nii palju kasulikke teadmisi omandanud ja neid meile ka jagasid,” ütles kampaania koordinaator ja sertifitseeritud toitumisnõustaja ning MySnack tervislike köögi- ja puuviljakrõpsude maaletooja Ellyt Talv. Kampaania ja toidumessi korraldajad tänavad kõiki koole, kes kampaaniast osa võtsid ning astusid sellega sammu lähemale tervemale Eestile. Lisainfo: www.snäkimeister.ee 

Igal aastal korraldatakse Eesti Toidumess - Sööma! raames konkurss Eesti Suvekokteil, mille eesmärgiks on tutvustada Eesti joogitootjaid, edasimüüjaid ja nende tooteid, arendada Eesti joogikultuuri ja selgitada välja nii alkoholiga kui ka alkoholivaba Eesti Suvekokteil. Sel aastal võidutsesid alkovabade kokteilide kategoorias EBA Koolituskeskus / Marjane Ingver ja alkohoolsete jookide kategoorias Tridens AS / Artur Kuldsaar. Konkursi kokkuvõte, videod ja pildigalerii: www.suvekokteil.ee 

Igal aastal toimuval Eesti Toidumessil pärjatakse toiduvaldkonnas tegutsevate erialaliitude ja organisatsioonide arvates suuremat tunnustust ja avalikkuse tähelepanu ja austust väärivad teod auhinnaga ja tunnustusmärgi avaliku kasutamise õigusega. Auhinnagala Aasta Toidutegu 2018 toimus Eesti Toidumessi Toiduliidu laval reedel 4. mail algusega kell 17.00. Gala tulemused: www.toidutegu.ee

Messi teisel päeval viis Eesti Grilliliit Enn Tobrelutsu juhtimisel läbi võistlushooaja grillikohtunike koolituse, kellel on õigus liidu läbiviidavatel võistlustel võistlustöid hinnata. Grillikohtunikuks võib saada iga Eesti Grilliliidu liige, lisainfo: www.grilliliit.ee. Samuti toimus siimnsamas Eesti Grilli Gala 2018 võistlustoodete hindamine, mille tulemusel selgusid aasta parimad grillitooted. Võitjad avalikustatakse ja auhinnatakse 9. juunil Pärnus Grillfestil Epiima laval toimuval Eesti Grilli Galal. Kokku hindasid 32 kohtunikku 109 toodet kuues erinevas kategoorias.

Eesti Toidumess - Sööma! toimub igal kevadel maikuu esimesel nädalavahetusel ja alates 2019. aastast koostöös Eesti Automessiga - Sõidame! nüüd juba 100 000 m2 suurusel messialal. 

Kohtumiseni 3.-4. mail 2019 Tallinna Lauluväljakul!

www.toidumess.ee 
www.automess.ee

sööma.jpg

Suure pildigalerii vaatamiseks klikka pildil.